Op dit moment is niemand in Nederland na overlijden orgaandonor tenzij je hiervoor uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven. Met de komst van de nieuwe Wet op de Orgaandonatie in 2020 wordt dit principe omgedraaid. Straks zal iedereen na overlijden potentieel orgaandonor zijn tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wil. Dat lijkt mooi maar er zitten ook haken en ogen aan het nieuwe systeem. Zijn we wel goed op de hoogte van de indringende implicaties die de nieuwe wet heeft op (toekomstige) orgaandonoren en hun nabestaanden?
Eén van de grote bezwaren tegen de wet is dat er teveel campagne wordt gevoerd ‘vanuit de wachtlijst’. Volgens oud-cardioloog en schrijver Pim van Lommel hebben mensen door de beperkte informatie van de overheid geen idee wat het inhoudt wanneer je je aanmeldt als donor of welke gevolgen het kan hebben voor het eigen stervensproces en voor de nabestaanden. De man van verpleegkundige Anjo van de Morte ging dood in de klinische setting van een operatiekamer. Vijftien man in witte doktersjas gingen over tot de uitname van zijn organen toen hij tenslotte, met het wegnemen van zijn hart, stierf. ‘Dat is zo anders dan wanneer je als familie betrokken bent bij een dierbare die zijn laatste adem uitblaast.’
Ook veel gehoord is de angst dat artsen eerder zullen overgaan tot orgaandonatie wanneer een patiënt orgaandonor is. Esmee Feenstra kwam na een zwaar ongeval – en in het bezit van een donorcodicil – in het ziekenhuis terecht waar de artsen vrij snel constateerden dat er sprake was van onomkeerbare hersenschade. Zij wilden overgaan tot orgaandonatie maar haar zus merkte tijdens het afscheid nemen op dat zij reageerde op bepaalde prikkels. Haar waarneming redde mogelijk het leven van Esmee.
Het wettelijk hersendoodprotocol moet waarborgen dat een patiënt pas na het uitvoerig doorlopen van een ja-nee-diagram hersendood wordt verklaard. Alleen dan mag worden overgegaan tot orgaandonatie. Maar is dit protocol waterdicht? Wat houdt hersendood in? Betekent het ook dat je bewustzijn weg is? Pim van Lommel verdiepte zich in bijna-dood ervaringen van patiënten die klinisch dood waren. Een bepaald percentage had achteraf bewuste herinneringen aan die periode zoals het ervaren van een tunnel, licht of het buiten het lichaam treden. Van Lommel meent dat we niet kunnen uitsluiten dat mensen die hersendood zijn verklaard dezelfde ervaringen hebben.
In ‘Leve de organen’ verdiept Frans Bromet zich in de nieuwe orgaanwet en de keuze
waarvoor we staan wanneer deze straks in werking treedt. Hij gaat te rade bij reguliere
artsen, ervaringsdeskundigen en nabestaanden, en onderzoekt ook ‘andere’ kritische geluiden die samenhangen met de keuze om straks wel of niet orgaandonor te zijn. Het biedt een brede(re) blik op de kwestie orgaandonatie.
Frans Bromet (1944) studeerde aan de Nederlandse Filmacademie en deed het camerawerk voor vele speelfilms, zoals Ciske de rat, De wisselwachter en Gebroken spiegels.
Na zijn overstap naar de televisie, is hij vooral bekend geworden als de maker van Buren, een serie waarin hij al interviewend, met de camera op zijn schouder, vele opmerkelijke burenruzies wist bloot te leggen. Bromets hart ligt bij de ‘betrokken reportage’, waarbij je zo dicht mogelijk probeert te blijven bij de mensen over wie het gaat. Er verschenen vele programma’s van zijn hand, zoals De verbouwing, Failliet of niet en Het water komt.
Op dit moment werkt hij o.m. aan een documentaire over Klarendal, één van de 40 aandachtswijken van minister Vogelaar.
Ineke Koedam
Na de pauze zal er een vraaggesprek plaatsvinden met Frans Bromet en deskundige op het gebied van sterven en orgaandonatie Ineke Koedam, auteur van het boek “Een andere kijk op orgaandonatie, verkenningen van het stervensproces”. Ineke Koedam wil met een ruimere kijk op orgaandonatie stimuleren. Orgaandonatie wordt doorgaans beschouwd vanuit het perspectief van de ontvanger. Als wij echter een bewuste keuze willen maken moeten we ook de donor in ogenschouw nemen. Wie uitgaat van een holistisch mensbeeld, ziet dat orgaandonatie diep ingrijpt in het stervensproces. Wat betekent orgaandonatie voor de donor? Is hersendood dood? Wat weten we over het stervensproces? Wat betekent orgaandonatie voor de ziel, het niet waarneembare? In Een andere kijk op orgaandonatie gaat Ineke Koedam in op al deze vragen. Met bijdragen van onder anderen Willem Glaudemans en Pim van Lommel.
Ineke is oud hospice coördinator, deed onderzoek naar levenseinde-ervaringen en schoolt werkers in de terminale zorg. Sinds 2003 heeft zij een eigen praktijk Weerschijn, voor sterven, afscheid en rouw. Zij is auteur van diverse boeken en veelgevraagd spreker over sterven, het stervensproces en orgaandonatie. Ineke is als adviseur verbonden aan de Stichting Bezinning Orgaandonatie en initiatiefnemer van het Landelijk expertisecentrum Sterven (LeSt). www.weerschijn.nl, www.landelijkexpertisecentrumsterven.nl
Programma
19.30 uur: ontvangst
20.00 uur: Introductie door Frans Bromet
20.10 uur: voorvertoning van de documentaire “Leve de organen”
21.00 uur: pauze
21.30 uur: Vraaggesprek met Frans Bromet en Ineke Koedam en gelegenheid voor discussie
22.30 uur: borrel en gelegenheid om Frans Bromet persoonlijk te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje
Aanmelden
Aanmelden voor deze avond kan via het contactformulier of door een mail te sturen naar info@skyhighcreations.nl onder vermelding van “Leve de organen” . De kosten bedragen € 15,– per persoon in de voorverkoop inclusief consumpties. De aanmelding is definitief nadat de betaling is ontvangen. Je kunt € 15,– overmaken op NL78 ABNA 0467074526 t.n.v. R.J. Beljon (BIC Code: ABNANL2A). Vermeld duidelijk in de omschrijving je naam voor zover die afwijkt van de naam op de rekening en nogmaals “Leve de organen”.
Locatie
Kerkgebouw van Vrijzinnigen Nederland
Beneden Molendijk 35
3262 AA Oud-Beijerland
Klik hier voor de locatie
In de omgeving is voldoende gratis parkeergelegenheid op verschillende parkeerterreinen. Let wel op! In de Buitenhavenstraat, Havendam en West-Voorstraat geldt vergunninghoudersparkeren.
Nieuwsbrief
Als u automatisch op de hoogte wilt blijven van de lezingen, meld u dan aan voor de nieuwsbrief.
Voor meer informatie kunt u ook telefonisch contact opnemen via: 06 54752559.